AD: ‘Plezier staat nu voorop’

PKC’er Richard Kunst (links) in duel met toekomstig HKC-ploeggenoot Jop Brouwer © Richard van Hoek

PKC en HKC ballen ontspannen uit op veld na intens zaalseizoen

Van Ahoy-spanning naar freewheelen in de buitenlucht. En van overlevingsstress in de zaal naar ontspannen uitballen tot in juni: PKC/Vertom en HKC/Creon Kozijnen pakten na een intens Korfbal League-seizoen de draad op in de veldcompetitie. Met de thuisploeg als duidelijke winnaar (26-14) en PKC’er Richard Kunst die zijn toe- komstige ploeggenoten trof.

Bij het verlaten van het veld grijpen enkele jeugdige korfbalaanhangers hun kans om met Richard Kunst op de foto te gaan. De aanvoerder van de thuisploeg is uiterst relaxed en poseert gewillig na een doordeweekse hervatting van het buitenseizoen.

Hoe anders was dat zeventien dagen eerder, toen Kunst in een kolkend Ahoy met zijn ploeg euforisch feestte na de geslaagde comeback in de zaalfinale tegen DVO en ’s avonds een dampend titelfeest in de Oostpolder vierde. “Daarna ben ik naar de Canarische Eilanden geweest, even een weekje weg met het gezin en het zonnetje opgezocht. Vorige week donderdag zijn we bij elkaar gekomen, hebben we taart gegeten en met de mannen wat gevoetbald. Dit was weer een lekker wedstrijdje, beter dan trainen zeg ik altijd.”

Relaxed
Voor Kunst is het gewoon geworden: na de piek in de zaal ontspannen schakelen naar het veld dat in vergelijking met de Korfbal League amper telt. “Het is heel relaxed allemaal. We hoeven niet per se de finale te halen en we roepen ook niet dat het seizoen niet geslaagd is als we de veldtitel niet winnen.” Tegen HKC begonnen Jorien Jordaan, Romy de Rijke en Lise Van Maldeghem in de basis bij PKC, waar coach Wim Scholtmeijer ontbrak.

Kunst gaf een helftje gas tegen in de duels met Jop Brouwer en zijn andere toekomstig ploeggenoten van HKC, de club waar hij in het nieuwe seizoen terugkeert. De oud-international is tot nu toe de enige grote aanwinst in Boven-Hardinxveld, waar met Erik van Brenk en Niels Mastijn een nieuw trainersduo aan de slag gaat. “Er mag nog wel wat bij komen”, stelt Kunst. “HKC had gehoopt dat er na mij meer zouden volgen, maar ik ben slechts het haakje: de club zal het ook zelf moeten doen. Ik had gehoopt op meer, dan konden we volgend seizoen meer naar boven kijken. De realiteit is nu dat we dan weer zullen spelen voor behoud.”

Rust nodig
HKC handhaafde zich op 23 maart in de Korfbal League. Daarna volgde een lange bijkomperiode. “Ik heb veel wedstrijdjes proberen te kijken en mijn maatje Bo Oppe (ook ex-Oranje Wit en nu PKC, red.) gevolgd. Maar ook andere dingen gedaan, gepadeld en naar de sportschool geweest”, geeft Jop Brouwer aan. “We hadden wel even rust nodig, want we zaten er allemaal aardig doorheen na het behalen van de achtste plek en het lijfsbehoud.”

Door plaatsing voor de kampioenspoules speelt HKC, in een competitie met topfavoriet PKC en zonder degradatiesores, eigenlijk zes wedstrijden zonder elk belang. Brouwer: “We hebben de afgelopen weken geprobeerd buiten te trainen, maar het was enorm slecht weer. Het is een raar gevoel: de afgelopen jaren speelde je na de zaal nog voor iets, nu is het een kwestie van het seizoen uitballen. Plezier staat nu bij ons voorop, maar het is gek dat je niets meer hoeft. De blik kan op volgend seizoen, als ik weer bij HKC speel. Na Lennart Mastijn, die ik in de jeugd bij Oranje Wit als trainer had, heb ik dan weer een Mastijn als trainer. Dat maakt een cirkeltje rond. Ik wil doorontwikkelen en met Richard Kunst erbij worden we alleen maar beter.”

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 2 mei 2024
Auteur: Arco Bomgaars