AD: “Persoonlijk topjaar”

Richard Kunst over zijn seizoen én dat van PKC/SWKGroep

Richard Kunst stopte dit seizoen als international, maar bevestigde desondanks zijn status als beste korfballer van Nederland. Met zijn club PKC/SWKGroep bleef hij echter verstoken van zaalsucces. Op het veld treffen Kunst en zijn ploeggenoten zaterdag in de veldeindstrijd de plaaggeest van de zaalcompetitie, Fortuna.

Hoe zou je dit seizoen willen omschrijven?
Richard Kunst: “Een mooi seizoen, met de doorbraak van spelers als Arjen van Houwelingen en Zita Schröder én een seizoen ook waarin de spelersgroep is doorgegroeid. De uitschakeling in de play-offs tegen Fortuna in de zaal hangt echter als een schaduw over het jaar. Voor mij persoonlijk was het één van de beste jaren, of misschien wel het beste jaar, waarin ik belangrijk voor de ploeg heb kunnen zijn.”

Je stopte dit jaar als international. Mis je Oranje?
“Ik mis de onderlinge partijen, de sfeer met de spelers, de groep. Maar in het geven van clinics en het beter maken van andere landen, wat ook bij de status van international hoorde, daar zat voor mij geen uitdaging in. Ik heb gekozen om een andere richting op te gaan door voor mijn maatschappelijke carrière te kiezen. Een andere manier van leven voor mij, die ook veel vraagt in combinatie met topkorfbal bij een club, maar ik voel me er goed bij.”

Na de uitschakeling in de zaal reageerde je emotioneel, waarbij de arbitrage het ook moest ontgelden. Hoe kijk je nu terug op die eliminatie door Fortuna?
“Achteraf moet je zeggen dat we aanwijsbare fouten hebben gemaakt. Niet eens in verdedigend opzicht, al kregen we in die derde en beslissende wedstrijd onnodige doelpunten tegen die pijn deden. Maar we hebben het vooral
aanvallend laten liggen en hebben onszelf daarmee de das omgedaan. Dat heeft wel een paar weken pijn gedaan. Trainer Detlef Elewaut heeft zich de uitschakeling erg aangetrokken, hij vond dat hij gefaald had. Maar dat vind ik te makkelijk, als spelersgroep hebben we het niet goed gedaan.”

Alsof het zo moet zijn treffen jullie in de veldfinale opnieuw plaaggeest Fortuna. Verheug je je op een weerzien?
“Eigenlijk had ik wel verwacht dat we Fortuna zouden treffen in de finale, omdat bij TOP het veld toch veel minder leeft. Voor ons is het winnen van de veldfinale niet essentieel: met elkaar hadden we uitgesproken dat we vooral lekker wilden ballen en plezier wilden beleven aan het veldkorfbal. In de kruisfinale tegen KZ kwam het daar niet van, maar hebben we die ploeg ook met zakelijk korfbal kansloos gelaten. In de finale met Fortuna verwacht ik geen leuke wedstrijd. Fortuna heeft er alle recht toe, begrijp me niet verkeerd, maar zal er alles aan doen om het tempo uit de wedstrijd te halen. Dat wordt vertragen en hele lange aanvallen van hun kant.”

Heeft veldkorfbal in de top nog wel bestaansrecht?
“Ik snap dat voor veel clubs onder de ere- en hoofdklasse veldkorfbal belangrijk is voor het bestaan, omdat daar inkomsten worden gegenereerd. Het is een oude discussie, maar voor de absolute top zou wat mij betreft de zaalcompetitie uitgebreid moeten worden in de Korfbal League en het veld eruit gehaald moeten worden.”

Zijn jullie het afscheidnemer Johannis Schot eigenlijk verplicht om de veldtitel te halen?
“Eigenlijk wel. Als relatief ‘oudje’ kwam hij destijds bij ons binnen, tussen de jonge honden. Maar hij heeft zich fantastisch gehouden, is van grote waarde geweest. Johannis is een toonbeeld van stabiliteit, een speler die altijd voldoendes haalde als anderen door het ijs zakten. Hij verdient een mooi slotstuk, zaterdag in Bennekom.”

Richard Kunst staat komende zaterdag met zijn ploeggenoten van PKC in de veldeindstrijd waarin zij opnieuw Fortuna treffen.

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (14 juni 2018)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Richard van Hoek