AD: ‘Mooie start na topjaar’

Korfbalscheidsrechter Stan de Groot mag ook internationaal

Voor de Hardinxveldse korfbal-arbiter Stan de Groot eindigde 2019 prachtig, met de finale van de Korfbal Challenge, en begon 2020 zo mogelijk nog mooier: de 23-jarige leidsman kreeg zijn IKF-badge en mag ook internationaal gaan fluiten.

Stan de Groot tijdens de finale van de Korfbal Challenge

Stan de Groot tijdens de finale van de Korfbal Challenge tussen PKC en Fortuna

Het nieuwe decennium werd voor Stan de Groot met een volslagen verrassing ingeluid. “Het was totaal onverwacht voor me dat ik per 1 januari door de Internationale Korfbal Federatie erkend ben als internationaal scheidsrechter. Dat kwam veel eerder dan ik ooit had durven denken”, is de reactie van de Alblasserwaarder, die het jaar ook al geweldig had afgesloten. “2019 was op scheidsrechtersgebied een topjaar, met de finale van de Korfbal Challenge tussen Fortuna en PKC samen met mijn collega-scheidsrechter Peter van der Terp als mooie afsluiting.”

Duo
Stan de Groot vormde vier seizoenen een duo met zijn Dordtse assistent Maurice Rombouts. Die samenwerking hield het afgelopen jaar op. “De bond had aangegeven dat samen doorgaan geen optie was. Bovendien had Maurice geen ervaring als scheidsrechter. Ik mis hem wel hoor en het afscheid kwam ook onverwacht, toen bekend werd dat dit zaalseizoen in de Korfbal League met twee scheidsrechters begonnen zou worden. Maurice heeft zijn eigen ego opzijgezet, vond het goed voor de ontwikkeling van de sport. Binnenkort, op 18 januari, vormen we weer even een koppel als we in de hoofdklasse de wedstrijd KCC – Fiks leiden.”

In de Korfbal League, het hoogste zaalkorfbalniveau, vormt hij inmiddels enkele maanden een duo met de geroutineerde Drent Peter van der Terp. “Peter en ik kenden elkaar al van de bijscholing en van wedstrijden. Niet persoonlijk, maar wel van stijl van fluiten en in die zin dachten we wel dat we een match konden zijn. Tot op heden klikt het heel goed. Dat was ook de grootste uitdaging: op elkaar ingespeeld raken. We praten veel over positie, welke koppeltjes moeten we in het veld in de gaten houden en wanneer draaien we. Doordeweeks hebben we telefonisch contact over onze wedstrijden. Ik vind het leiden met twee scheidsrechters een verbetering. De assistent stond aan de lijn en mocht er eigenlijk niet veel van af. Nu wordt er veel meer gefloten, de kwaliteit is toegenomen.”

Debuut
Na zijn debuut vorig seizoen in de Korfbal League bij DVO -LDODK is De Groot inmiddels gesetteld op het hoogste niveau. “Of er met mij een groot korfballer verloren is gegaan? Nee, ik had hooguit HKC 3 gehaald, denk ik. Ik vond fluiten als tiener al heel leuk, leidde wedstrijdjes op het voetbalveldje bij ons in de buurt en later als korfbalscheidsrechter. Ik vind het ook leuk om jonge scheidsrechters te begeleiden. Daarbij coach ik vooral op hoe een arbiter overkomt. Zelf heb ik veel baat bij de ondersteuning vanuit de bond door voormalig voetbalscheidsrechter Mario van der Ende, die uit een ander perspectief kijkt: niet zozeer naar spelregeltoepassing, maar naar het optreden.”

De benjamin onder de topkorfbalarbiters is nuchter als hij over de naaste toekomst praat. “De zaalfinale in Ahoy? Daar zijn we niet mee bezig voor dit seizoen. Natuurlijk is dat ooit mijn droom, maar daar hebben we onze pijlen niet op gericht. Als ik daar alleen maar aan zou denken, dan kan het alleen maar tegenvallen.”

AD: 'Mooie start na topjaar'Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (2 januari 2020)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Marco Spelten

Publicatie mediaHKC financieel