AD: ‘Kwaliteit biedt geen garantie’

‘Sterrenformatie’ van HKC loopt door verlies tegen Nieuwerkerk opnieuw averij op

HKC mag dan voor hoofdklasse-begrippen over een topselectie beschikken: de prestaties blijven achter bij het enorme verwachtingspatroon. Nieuwerkerk zette de ‘sterrenformatie’ in Het Dok te kijk (22-23), de derde tegenvaller in vijf duels.

Danny den Dunnen & Nadhie den Dunnen

HKC’er Danny den Dunnen (16) wordt tegen Nieuwerkerk in de rug gesteund door zijn zus Nadhie.

Spelers en staf van Nieuwerkerk vierden de zegepraal in de Hardinxveldse sporthal Het Dok alsof de promotie naar de Korfbal League was behaald. De reactie was wel erg euforisch, maar ook begrijpelijk: in de hoofdklasse A wordt HKC, na de kwaliteitsinjectie van afgelopen zomer dankzij de entree van een flink gezelschap ex-PKC’ers, door elke opponent als de te kloppen tegenstander beschouwd.

Boegbeeld

En die topploeg in potentie blijkt na vijf rondes bepaald niet onfeilbaar: de teller staat na zaterdag al op vijf verliespunten. Nieuwerkerk verdiende ook de volle buit: het achttal van trainer en voormalig PKC-boegbeeld Leon Simons, met de Drechtstedelingen Jop Brouwer (ex-Oranje Wit) en Laura van der Linden (ex-DeetosSnel) in een sterke rol, had een goed tactisch plan, was sterk in de persoonlijke duels en buitte de kwetsbaarheid van het te onsamenhangend acterende thuiscollectief uit.

“Vergeet ook niet dat wij hier winnen van een ploeg met acht spelers in het veld die Korfbal League of reserve-Korfbal League-ervaring hebben”, merkte Simons, die zijn gespuide kennis over de opponent door zijn spelers op effectieve wijze vertaald zag worden, fijntjes op.

Kwetsbaar

Maar kwaliteit is vooralsnog bepaald niet toereikend voor HKC om een prominente rol op het op één na hoogste niveau te spelen. Danny den Dunnen is soms virtuoos, maar te weinig effectief. Nadhie den Dunnen trof in Babette Blok een energieke tegenstander, die haar bleef testen en daar had de ex-international alle moeite mee. Mark Klop bleek verdedigend kwetsbaar tegen Jop Brouwer en bleef in deel twee onophoudelijk gezocht worden en vuren, waardoor het Hardinxveldse aanvalsspel in zijn vlak heel statisch werd. Mabel Havelaar kon dit keer niet haar stempel drukken en Veerle Havelaar legde het af tegen Laura van der Linden. Carmen de Heer begon nog wel met drie voltreffers, maar daarna was de scoringsdrift opgedroogd.

“Het was gewoon niet goed genoeg”, beaamde trainer John Spek. “Voor rust speelden we Nieuwerkerk te veel in de kaart door te vroeg het schot te nemen, waardoor zij heel makkelijk de rebounds konden pakken. Vanaf een 18-22 achterstand gingen we opportunistischer spelen, waardoor we nog langszij kwamen. Maar dat bleek ook niet voldoende.” Via Niels Stuurstraat had Nieuwerkerk het laatste woord.

Papendrechter Spek is inmiddels aan zijn vierde seizoen bezig bij HKC en heeft nog een verbintenis die na deze jaargang doorloopt. De oefenmeester, die sinds dit seizoen in de technische staf samenwerkt met André Kuipers, gaf na de verloren topper tegen Nieuwerkerk aan dat hij twijfelt over een langer verblijf. “Je kunt ook te lang bij een club zitten”, liet hij doorschemeren. “Met het bestuur gaan we binnenkort praten over volgend seizoen, maar ik geef toe dat er bij mij twijfel heerst.”

Scores HKC: Corné Troost (4x), Eliza Roest (4x), Mark Klop (3x), Carmen de Heer (3x), Danny den Dunnen (3x), Nadhie den Dunnen (3x) en Mabel Havelaar (2x).

Nieuwerkerk: Jop Brouwer (6x), Niels Stuurstraat (6x), Mats Rodenburg (4x), Dani Hoogendoorn (2x), Babette Blok (2x), Miriam Swart (2x) en Laura van der Linden.


Twee jeugdleden van de Hardinxveldse korfbalvereniging HKC zorgden er zaterdag voor dat de vloer tijdens de topper van hun eerste team tegen Nieuwerkerk schoon was. Zodra het nodig was betraden zij met zwabber en doekje de speelvloer om glijpartijen te voorkomen. De meiden namen hun werk zelfs zo serieus dat ze hun eigen voetjes hoog van de vloer hielden om maar niets te bevuilen. Of was het gewoon een gemakkelijke houding? Afijn, één uitglijder kon het tweetal in elk geval niet voorkomen: HKC redde het niet tegen Nieuwerkerk. De gasten verlieten sporthal Het Dok als winnaars: 22-23.

 

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (16 december 2019)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Richard van Hoek

Publicatie mediaPublicatie media