AD: ‘Klaar voor nieuwe ronde’

Herstart van zaalkorfbalcompetitie met gewijzigde poules en p/d-regeling

Het KNKV wil na twee onafgemaakte seizoenen dit jaar wel naar een afronding streven. Dus zijn de oorspronkelijke poules van acht teams opgedeeld en volgen na zes speelrondes wedstrijd(reeks)en voor promotie en degradatie in elke laag van de competitie, die volgend jaar uitgebreid wordt met een extra plateau: tussen Korfbal League en hoofdklasse komt een tussenklasse met tien teams.

Fenna Zwang

HKC uit Hardinxveld, met hier Fenna Zwang (links), en Wageningen komen elkaar tegen in de hoofdklasse Ba. Foto © Richard van Hoek Fotografie

Statement
Het Hardinxveldse HKC nam vorige week met tegenstanders Nieuwerkerk, Unitas en Wageningen de – in hun ogen oneerlijke – indeling van de poules in de hoofdklasse op de korrel en dreigde niet te starten. “Dat was om een duidelijk statement te maken”, geeft bestuurslid Mathijs de Boon van HKC aan. “We gaan aan de competitie beginnen, anders zouden we daar onszelf mee hebben.”

Vanuit het overleg van de hoofdklasseclubs kwam het idee om nieuw perspectief te bieden in de zaalcompetitie. “We zijn blij met de komst van de tussenklasse als sterke laag onder de Korfbal League, al lijkt een naam als Promo League een beter alternatief. Daar willen we graag bij horen”, vertelt De Boon.

Tussenklasse
De komst van de tussenklasse haalt de druk van de ketel bij het Gorcumse GKV/Enomics. “We blijven als nieuwkomer minimaal hoofdklasser, want degraderen is niet mogelijk en we kunnen – als we stunten – zelfs in de tussenklasse belanden”, beseft aanvoerder Niek van der Weijden. “In de oorspronkelijke situatie hadden we in een poule van acht drie ploegen onder ons moeten houden om erin te blijven. We hebben nu niks te verliezen.”

In de eerste klasse vindt geen degradatie plaats. “Maar er is als nummer twee in de poule wel een extra kans om te promoveren”, constateert trainer Raymond Mollet van het Sliedrechtse Merwede/Multiplaat. “Promotie naar de overgangsklasse is daarom zeker een doelstelling voor ons.”

Blij
Merwede heeft ruim twee weken voorbereiding in de benen. “Dat is te kort om conditioneel en qua automatismen en wedstrijdritme helemaal klaar te zijn. Maar we zijn blij dat we weer mogen spelen”, stelt de Brabander, die bij een eventuele promotie niet de vruchten plukt. “Ik heb besloten dat ik na vier seizoenen zal vertrekken bij Merwede.”

De indelingen:
Hoofdklasse Aa: Avanti, DeetosSnel, DSC, Pernix.
Hoofdklasse Ba: HKC, Nieuwerkerk, Unitas, Wageningen.
Hoofdklasse Bb: GKV/Enomics, Mid Fryslân, Sparta (Zw), Tempo.
Overgangsklasse Da: Fortis, ONDO (M), Sporting Delta, Valto.
Overgangsklasse Db: De Meervogels, KCR, Swift (M), Vriendenschaar.
Eerste klasse Fa: Kinderdijk, Maassluis, Merwede/Multiplaat, Oranje Wit.
Eerste klasse Fb: Albatros, KOAG, RWA, Tjoba.
Tweede klasse Ea: ACKC, Juliana, Keep Fit’70, Tiel.
Tweede klasse Ib: DVS’69, Korbatjo, Movado, OZC.
Derde klasse Ha: Conventus, Olympia (S), Sperwers, Triade.
Derde klasse Hb: ADO, NIO, Paal Centraal, Thor (R).
Derde klasse Ib: KVK, Scheldevogels, Stormvogels (W), Ventura Sport.

Orgineel (als premium-artikel) gepubliceerd: AD/Rivierenland (3 februari 2022)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Ricard van Hoek Fotografie

Gezamelijke verklaring clubs Hoofdklasse