AD: “‘In standje overleven’ na overlijden moeder”

Winnaar Fenna Zwang is nog meer gaan relativeren na overlijden van moeder: ‘Verdriet is nog steeds groot’

Fenna Zwang

Fenna Zwang heeft balbezit namens HKC in het duel met haar oude club DeetosSnel. Rechts Lara Heijboer. (Foto© Richard van Hoek Fotografie)

Fenna Zwang klopte met HKC haar oude club DeetosSnel voor de derde keer deze korfbaljaargang (19-15) in evenzovele ontmoetingen. De winnaar in de Dordtse speelster werd daarmee gerustgesteld, maar sinds afgelopen september is het relativeringsvermogen bij de 31-jarige speelster groter dan ooit.

Dankzij de tweede triomf op DeetosSnel in vier weken tijd versterkte HKC de kandidatuur voor een eindklassering in de top 4 in Korfbal League 2, die aan het eind van de rit een vervolg voor promotie oplevert. “Maar in deze klasse zijn de ploegen zo enorm aan elkaar gewaagd en zijn er elke speelronde zulke verrassingen, dat we het echt per week bekijken”, constateerde Fenna Zwang op acht speelrondes van het slot van de reguliere competitie.

Korfbal League
De routinier is bezig aan haar tweede seizoen in Boven-Hardinxveld, nadat zij in 2021 na een afwezigheid van ruim drie jaar haar korfbalcarrière nieuw leven had ingeblazen. Met HKC klopte zij in haar debuutseizoen tweemaal nadrukkelijk op de deur van de Korfbal League. “We wilden per se de hoofdklassefinale spelen en dat hebben we gedaan, waarna we na de nederlaag tegen Unitas ook door Groen Geel in drie duels geklopt werden. We hadden het er afgelopen week over, toen we naar de stand in de ‘League’ keken en Unitas op nul punten zagen staan. Dat was ook ons lot geweest.”

Zwang is een winnaar pur sang, die normaliter gruwelt van een nederlaag. Maar winnen of verliezen is sinds september van het afgelopen jaar (weer) veel minder belangrijk geworden. “Op 3 september waren we op trainingsweekend met HKC toen ik een telefoontje van mijn zus Daphne had gekregen, dat ik snel naar huis moest komen. Het was de dag dat onze moeder Diana op 71-jarige leeftijd overleed. Dan komt alles in een heel ander perspectief te staan. Ze was er bijna altijd bij tijdens de wedstrijden, alleen niet bij verre uitduels. En ze liet altijd weten wat ze van de wedstrijd vond.”

Perfect opgevangen
Wekenlang kwam Fenna Zwang niet in actie, om tegen DeetosSnel (‘Ik kom eigenlijk nog maar zelden bij de club’) haar rentree te maken. “Ik ben perfect opgevangen door medespelers, trainers en andere mensen binnen HKC. Ik mag een training overslaan als het even iets minder gaat, want het is nog steeds zwaar. Ik sta regelmatig in standje overleven, want hoewel we inmiddels maanden verder zijn is het verlies en het verdriet nog steeds groot. Daphne en ik hebben veel steun aan elkaar. En van korfbal kan ik zeker nog wel genieten, al weet ik nog niet hoe lang ik nog verderga.”

In maart 2011 vertelden de zussen Zwang dat zij een tattoo hadden gezet, ter nagedachtenis aan hun vader Cees die door een auto-ongeluk om het leven was gekomen. “Voor onze moeder is het ook de bedoeling dat er een speciale tattoo gaat komen. We zijn nog aan het nadenken wat het gaat worden.”

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 23 januari 2023
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Richard van Hoek Fotografie

Mabel Havelaar