AD: ‘Iedereen kijkt naar HKC’

Havelaar over favorietenrol: geen extra druk, eerder motivatie

Mabel Havelaar greep in april met PKC/SWKGroep naast de zaalkorfbaltitel in de Ziggo Dome. Overmorgen keert de Dordtse korfbalster terug in de hoofdstad, op een andere locatie en een ander niveau: in sporthal Zeeburgereiland, waar zij met haar nieuwe club HKC aan het hoofdklasseavontuur begint.

Ex-PKC'ster Mabel Havelaar draagt sinds dit seizoen het zwart-wit van het Hardinxveldse HKC

Ex-PKC’ster Mabel Havelaar draagt sinds dit seizoen het zwart-wit van het Hardinxveldse HKC

Voor de ‘kenners’ is het zeker: met alle versterkingen van afgelopen zomer is HKC, vorig seizoen nog spelend in de overgangsklasse, één van de absolute favorieten om een gooi te doen naar een plek in de Korfbal League.

Hooggespannen
De kwaliteitsinjectie, die door de komst van Nadhie en Danny den Dunnen, Mabel en Veerle Havelaar, Carmen de Heer en Mark Klop gegenereerd werd, zou een garantie moeten zijn voor succes in Hardinxveld-Giessendam. “Dat we door velen gezien worden als favoriet, voelt voor mij niet als extra druk maar eerder als motivatie”, stelt de 25-jarige Mabel Havelaar. “De verwachtingen zijn hooggespannen, iedereen kijkt naar HKC. Maar het moet de komende tijd gaan blijken of een verzameling spelers met veel individuele kwaliteiten ook een hecht team gaat vormen. Ons doel is het hoogst haalbare nastreven. Die druk leggen we ook onszelf op. Wat dat is, daar gaan we dit seizoen achter komen.”

Met die stelling sluit Havelaar aan bij de mening van trainer John Spek van de Alblasserwaardse ploeg, die deze week nogmaals benadrukte: “We hebben veel kwaliteit, maar zijn in vergelijking met de concurrenten in de poule nog volop bezig om een geheel te gaan vormen.”

De gewenningsfase op het veld, waar HKC uitkwam in de overgangsklasse en alle wedstrijden won, was daarvoor te kort. “Het veldseizoen hebben we goed kunnen gebruiken om aan elkaar te wennen, maar het was wel een heel ander niveau dan waar we in de zaal mee te maken krijgen. Tegenstanders als KCC en onze eerste opponent AW.DTV zijn bovendien al een stuk langer bij elkaar.”

Niet meer naar Gorredijk, Delft en Sassenheim, maar naar Oegsgeest, Nieuwerkerk aan den IJssel en Pijnacker. “Met PKC was ik gewend om jaarlijks voor een finaleplek te spelen in Ahoy of Ziggo Dome. Dat zal ik het meest missen aan de Korfbal League, die ik nog wel volg door naar de uitslagen te kijken.”

Bijzonder
Met zus Veerle als medespeelster en vriend André Kuipers in de technische staf van HKC wordt Mabel Havelaar in Hardinxveld-Giessendam omringd door haar naasten. “Met Veerle heb ik een enkele keer in één vak gespeeld, maar aangezien we allebei lang zijn zal dat waarschijnlijk niet vaak voorkomen. Voor het eerst werk ik samen met André als coach: dat is bijzonder, maar voelt ook vertrouwd. André is rustig als coach, dat vind ik prettig. Bij HKC speel ik in dezelfde rol als ik bij PKC gewend was, misschien zelfs nog iets aanvallender.”

AD: 'Iedereen kijkt naar HKC'Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (14 november 2019)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Peter Verheijen