AD: ‘HKC naar play-offs; DeetosSnel eruit, Sporting Delta kampioen’

Vreugde en verdriet in korfbalstad Dordrecht

Jennifer Schaeffer

Jennifer Schaeffer, nieuwkomer bij HKC, legt aan tegen Kelly Scheffer van AW.DTV. (Foto © Richard van Hoek Fotografie)

HKC mengt zich evenals vorig jaar in de strijd om promotie naar de Korfbal League en treft DSC in de play-offs. In korfbalstad Dordrecht was er vreugde en verdriet: Deetos-Snel daalde door de 24-20 nederlaag bij Tempo af naar de hoofdklasse, een niveau waar ook stadgenoot Sporting Delta – na de titel in de overgangs-klasse C – zal uitkomen.

Met een overtuigende 33-25 overwinning op AW.DTV zette HKC de laatste stap naar play-offdeelname, met een tweekamp tegen DSC die zaterdag start in Eindhoven. Voor speelster Jennifer Schaeffer is dat op voorhand al een ongelooflijke belevenis: de 19-jarige Alblasserdamse speelde vorig seizoen nog in Kinderdijk A1, voordat zij de knoop doorhakte en besloot naar HKC over te stappen.

“Om aanvankelijk verder te groeien in het tweede, maar door de blessures van Jitte Janssen en Mabel Havelaar heb ik de kans gekregen in het eerste en mag ik nu voor promotie naar de Korfbal League gaan spelen”, genoot de student Sport en Bewegen, die in het begin van het seizoen regelmatig naar adem hapte op de training maar tegen AW.DTV prima en zelfbewust acteerde en ook na een vakwissel tegen de geroutineerde Ilona van den Berg stand hield. “Ik ben bloedfanatiek en leg de lat voor mezelf enorm hoog, want ik wil altijd beter. Ja, het verbaast mij ook hoe het gaat, maar dit is zo gaaf. Het publiek, de sfeer. Ik kijk uit naar wat gaat komen.”

Dordtenaar Jop Brouwer (23) stond drie jaar geleden met Nieuwerkerk vlak voor play-offdeelname, toen corona in één klap de competitie beëindigde. “Door loting liepen we vervolgens promotie naar de League mis, dus eigenlijk krijg ik persoonlijk alsnog een herkansing om de play-offs voor promotie te spelen”, aldus Brouwer, die aan zijn eerste seizoen bij HKC bezig is. “We begonnen dit seizoen heel moeizaam, maar draaien de laatste weken echt lekker en scoren makkelijk. DSC had ons liever vermeden als tegenstander, denk ik. Dat kunnen heel spannende potjes worden.” Bij HKC was Mark Klop met acht treffers topschutter.

Wonder
DeetosSnel had een wonder nodig om zich alsnog in veiligheid te kunnen spelen. Deel één van dat wonder geschiedde daadwerkelijk: concurrent TOP uit Arnemuiden verloor in de slotseconden bij degradant Fiks: 21-20. De Dordtse ploeg had bij winst op Tempo in Alphen aan den Rijn daarna alsnog lijfsbehoud kunnen afdwingen, maar slaagde niet in die missie. “De druiven zijn heel zuur”, vond ’td’ Oscar Mulders van de Vorrinklaanclub. “We moeten een stap terugdoen en dat doet zeer. De komende weken zal duidelijk worden of we de groep intact kunnen houden.”

Voor Sporting Delta kwam de titel in de overgangsklasse C eerder dan gepland. Door de nederlaag van concurrent KVA bij ZKV volstond winst op KOAG om de titel al te claimen. Dat deed de formatie van het trainersduo Niels Mastijn en Francy Crielaars met grote overtuiging: 28-11.

Druk
“We hebben de druk weggehaald bij de spelers voor aanvang: alleen Mike Oudshoorn en Jeroen Tijhuis wisten dat KVA had verloren. Na een vlotte 7-0 voorsprong was het al bekeken. We hebben waargemaakt wat we dit seizoen wilden bereiken”, stelde Mastijn.

De oefenmeester kijkt uit naar (mogelijke) ontmoetingen met zijn voormalige clubs DeetosSnel en GKV/Enomics. De Gorcumers, die Guido Messerschmidt (geschorst) en de geblesseerden Rachel Romijn en Mats den Besten misten, gingen er hard af tegen DOS uit Westbroek: 22-33. Overgangsklasser Vriendenschaar duwde RWA, mede door vijf treffers van Nicole van der Laan, verder in de zorgen: 20-15.

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 20 maart 2023
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Richard van Hoek Fotografie