AD: ‘HKC morele winnaar na bizarre inhaalrace’

HKC begint als alleenheerser aan de terugronde in de overgangsklasse B en dat mag na afgelopen zaterdag een sportmirakel heten. De Hardinxvelders leken in de rechtstreekse confrontatie met het twee punten minder tellende De Meeuwen op een regelrechte catastrofe af te stevenen, maar bogen in de laatste tien bloedstollende minuten een 16-23 achterstand in een 24-24 deling om.

Kelly de Bruin voltooide met haar enige treffer van de middag de groteske inhaalrace van de lijstaanvoerder, die met het gelijkspel de opponent ook nog een morele tik gaf. “Dit gelijkspel voelt in alle opzichten als een overwinning”, erkende HKC-trainer John Spek de grote waarde van de schier onmogelijk gehouden wending. “Het lukte ons veertig minuten lang maar niet om met een goed antwoord op de tactiek van De Meeuwen te komen en toch pakken we alsnog een punt. Dat zegt iets over de veerkracht van de ploeg.”

Uitpuilend

De Meeuwen was bepaald niet naar de uitpuilende sporthal Het Dok gekomen om voor HKC – dat met twaalf zeges op rij (veld- en zaalcompetitie) in blakende vorm stak – de loper richting hoofdklasse uit te rollen. Integendeel, de ploeg van trainer Tom Stoffelsen koos voor de meest extreme vorm van achterverdedigen. Als de bal HKC’s aanvalsvak binnenkwam, stonden steevast al drie Puttense tegenstanders rond de tot loopgraaf omgetoverde paalzone. “Stoffelsen bekende achteraf dat we dat als een compliment moesten opvatten dat De Meeuwen zo speelde”, merkt Spek op. De tactiek sorteerde enorm effect, want HKC’s aanvalsspel werd totaal ontwricht: 8-16 bij rust. Met (vak)wissels kreeg Spek zijn ploeg langzaam maar zeker aan de praat, maar hét middel was toch het afschieten van de verderfelijke Puttense antikorfbal-tactiek die resulteerde in een succesvolle race tegen de klok.

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (28 januari 2019)
Auteur: Arco Bomgaars