AD: ‘Geweldige korfbaldag lonkt voor PKC en HKC’

Papendrechters in zaalfinale, Hardinxvelders ruiken League

Voor het korfbalminnende deel van de Alblasserwaard ligt een prachtige zaterdag 16 april in het verschiet. Ga maar na: PKC/Vertom verdedigt dan in Ahoy de landstitel in de zaal tegen het Delftse Fortuna, terwijl HKC enkele uren later in de DeetosSnelhal strijdt voor een plek in de Korfbal League met Unitas uit Harderwijk.

Feest bij HKC

Feest bij HKC na de overwinning op DSC (© Richard van Hoek Fotografie)

Die korfbaldag om van te watertanden was het gevolg van de schermutselingen van afgelopen zaterdag. Titelhouder PKC stelde het finaleticket veilig door DVO voor de tweede maal op rij te kloppen: 17-21. HKC plaatste zich voor de hoofdklassefinale door DSC, na de 16-18 zege in Eindhoven, na een zenuwslopend gevecht opnieuw te verslaan: 20-19.
Met een zege op zak ging PKC toch niet helemaal gerust naar Bennekom. Olav van Wijngaarden was niet topfit, maar kon toch spelen. Laurens Leeuwenhoek startte op de bank, Arjen van Houwelingen kreeg een basisplek en maakte die volledig waar. De hoofdrol was echter in scorend opzicht weggelegd voor Sanne van der Werff, de heldin van de gewonnen zaalfinale vorig jaar tegen Fortuna dat voor de derde maal op rij opponent is.

Goudvinkje
Van der Werff scoorde zesmaal en was daarmee het Papendrechtse goudvinkje. “De vrouwen hebben de doorslag gegeven”, vond trainer Wim Scholtmeijer. “Zij hadden het de afgelopen weken erg lastig in scorend opzicht, maar stonden op het juiste moment op. Na een zware eerste helft, waarin we niet loskwamen, hebben we sterk geschakeld. We hebben het weer afgedwongen. In de finale zal blijken welke ploeg het meest geleerd heeft van de recente twee ontmoetingen met Fortuna.” Een extra Alblasserwaards tintje: Hardinxvelder Stan de Groot leidt samen met Peter van der Terp de eindstrijd in Rotterdam.

DVO/Accountor – PKC/Vertom 17-21 (10-11)
Scores PKC/Vertom: Sanne van der Werff (6x), Arjen van Houwelingen (5x), Jelmer Jonker (5x), Brett Zuijdwegt (2x), Richard Kunst, Nienke Hintzbergen en Julie Caluwé.

In sporthal Het Dok ging het dak er bijna af na de zwaarbevochten zege van HKC op DSC, dat na zeven minuten op een 6-0 (!) voorsprong stond op Hardinxveldse bodem. De thuisformatie van het trainersduo Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg raakte echter niet in paniek en begon aan een lange inhaalrace, die acht minuten voor tijd geslaagd was: Veerle Havelaar bracht HKC met haar zesde van in totaal zeven treffers langszij: 17-17. Dankzij Havelaar en haar vakgenote Fenna Zwang werd daarna het beslissende gaatje geslagen.

Geschiedenis
En dus kan HKC geschiedenis schrijven met promotie naar het allerhoogste korfbalniveau. “Zij begonnen extreem goed, met hoge percentages. Maar de grootste stap die we hebben gemaakt als team is dat we comebacks kunnen maken, met dank ook aan onze fantastische aanhang. Het was altijd een plan om terug te gaan naar HKC. Met mijn eigen cluppie dit halen is geweldig”, stelde voormalig PKC’er Danny den Dunnen, de artiest die zich tot absolute teamplayer heeft ontpopt met dat opmerkelijke rugnummer 0.
“Ik ben een fan van de NBA. Daar is het rugnummer 0 eigenlijk heel gewoon. Voor mij is het nummer een eerbetoon aan Russell Westbrook, die altijd veel energie geeft en dat nummer ook gedragen heeft.”
Veerle Havelaar zat na de pauze scorend op een roze wolk. “Dat ik het vertrouwen kreeg van het vak en dat de ballen bleven vallen, voelde zo lekker. Als team zijn we echt gegroeid. Ik heb nog nooit in de Korfbal League gespeeld en daar staan we nu, na het halen van de tussenklasse, 50 minuten vanaf. Voor mij wordt het, als Dordtse en voormalig speelster van DeetosSnel, zaterdag een thuiswedstrijd.”
De verliezer van het duel gaat tegen Groen Geel voor het resterende Korfbal League-bewijs spelen.

HKC – DSC 20-19 (9-12)
Scores HKC: Veerle Havelaar (7x), Nadhie den Dunnen (4x), Mark Klop (4x), Danny den Dunnen (2x), Eliza Roest, Annelies Kop en Fenna Zwang.

Orgineel (als premium-artikel en in digitale krant) gepubliceerd: AD/Rivierenland (11 april 2022)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Ricard van Hoek Fotografie