AD: ‘Genieten van een “ik heb gescoord” op Burendag’

Jonge korfballers zorgen voor leven in de brouwerij

Bewoners van woonzorgcomplex De Lange Wei aan de Rembrandthof in Hardinxveld-Giessendam genoten zaterdag op Burendag van de korfbalkunsten van jonge korfballertjes.

Bewoners van De Lange Wei bekijken de verrichtingen van de jonge spelertjes

Kinderen van 4 en 5 jaar oud van korfbalvereniging HKC doen spelletjes op het middenterrein van verzorgingstehuis De Lange Wei. “Er gebeurt weer iets.”

In het atrium van het complex is het een en al levendigheid. Kinderen van 4 en 5 jaar oud van korfbalvereniging HKC rennen rond vier korven en werpen om de beurt de bal erin. Wanneer ze ook nog met ballonnen hetzelfde proberen, levert dat alom vertederende blikken op van de oudere medemens: de bewoners die rondom de korfbalplek zitten of die vanaf de aangrenzende galerij bij hun woningen toekijken.
Het is de eerste keer dat De Lange Wei meedoet aan Burendag, vertelt Mireille Gelderblom, coördinator activiteiten bij De Lange Wei. “HKC zit aan het eind van de straat en dat vinden wij ‘buren’. HKC trakteerde namens het bedrijf LEV Lokaal op gebak voor onze bewoners en daarna zijn ze gaan korfballen. Door de oplopende corona-cijfers in het land hebben we bewoners die aan de galerij wonen, gevraagd om vanaf daar toe te kijken. Zo kunnen de ouderen op afstand blijven. Of we erover nagedacht hebben om de Burendag-activiteit af te blazen? Uiteraard, maar van niets doen worden mensen ongelukkig en zolang het op een veilige manier kan, zoals nu, kan het wel.”
Het is belangrijk voor de bewoners om even wat afleiding te hebben, zegt Gelderblom. “De bewoners kunnen niet makkelijk meer naar buiten, dus halen we het dorp naar binnen. De mensen genieten; er gebeurt weer iets.”
Ze hadden het allemaal wel anders bedacht bij De Lange Wei. “We hadden in eerste instantie andere plannen. We wilden eigenlijk een buurtontbijt houden, maar dat kan nu door corona niet. Daardoor viel dat plan in het water en hebben we een activiteit bedacht die aansluit bij de interesse van bewoners en die veilig is. Kleine kinderen zijn altijd leuk om naar te kijken. Het is jammer dat we geen mensen uit de buurt konden uitnodigen voor Burendag, maar we willen nu zoveel mogelijk mensen buiten de deur houden vanwege de kwetsbaarheid van de bewoners, het is niet anders.”
Hoe dan ook genieten de bewoners. Zoals Bets Advokaat (85). Met aan de ene kant haar zoon naast zich en aan de andere kant een buurvrouw, zit ze op de galerij met wat drinken in de hand te kijken naar de spelende kinderen op het plein met een glimlach op haar gezicht. Door de kinderen, maar ongetwijfeld ook door de herinneringen aan HKC.

Afleiding
“Ons gezin is altijd bij deze korfbalvereniging betrokken geweest”, vertelt Advokaat, terwijl een van de kinderen uitroept: ‘Ik heb gescoord!’ “Daarom vind ik het ook zo fijn om naar die korfballende kinderen te kijken. Ze weten allemaal hoe ze de bal moeten gooien. Heel mooi dat er vandaag een activiteit gehouden wordt, want er gebeurt de laatste tijd niet veel. Wat afleiding is daarom zeker welkom.”
Marjan Dubbeldam van HKC is blij dat zij met de kinderen die afleiding kan geven voor de bewoners. “Als grote vereniging in een klein dorp willen we er niet alleen voor onze leden zijn, maar we willen ook iets betekenen voor het hele dorp. Veel oudere mensen zijn vroeger lid geweest van onze vereniging. De kinderen vonden het heel spannend om hier te spelen. Het zijn allemaal vreemde mensen die kijken en ze vinden de rolstoelen een beetje eng. Toen een bal bij een rolstoel terechtkwam, durfden ze de bal niet te gaan halen. Maar ik moet zeggen dat ze al vrij snel los kwamen. Het is een mooi gezicht zo, daar word je toch vrolijk van?”

AD: 'Genieten van een "ik heb gescoord" op Burendag'Orgineel gepubliceerd: AD/Rivierenland (28 september 2020)
Auteur: Eline Lohmans
Fotograaf: Ricardo Smit

Aankondiging HKC 1 - DOS (W) 1