AD: ‘”Gek dat we straks misschien tegen PKC kunnen spelen”‘

Richard Kunst en Mark Klop beleven vandaag een intense en spannende korfbaldag. Kunst verdedigt met PKC/Vertom de landstitel in Ahoy, terwijl zijn oude club HKC – met Klop als één van de basiswaarden – de Korfbal League kan binnenstormen. Een duo-verhaal over finalekoorts en de verbondenheid van beide spelers én hun clubs.

Het kortstondige weerzien van de voormalig club- en ploeggenoten, die in hun gezamenlijke Papendrechtse korfbaltijd ook in één vak samenspeelden, zal vandaag in elk geval geen vervolg krijgen. Kunst (29) speelt de zaalfinale met PKC tegen het Delftse Fortuna in de middaguren. Klop (24) is zich dan aan het voorbereiden op de hoofdklasse-eindstrijd van HKC tegen Unitas in de Dordtse DeetosSnelhal, die in de avond plaatsvindt.

Mark Klop en Richard Kunst

Mark Klop (HKC, links) en Richard Kunst (PKC, rechts) staan beiden in een grote korfbalfinale. (© Richard van Hoek Fotografie)

Jammer
“Dan hoop ik inmiddels met PKC een nieuwe landstitel te vieren”, verontschuldigt Kunst zich op voorhand. “Jammer dat beide wedstrijden op één dag gepland staan”, constateren beide spelers met Hardinxveldse roots.

Beiden begonnen met korfballen bij HKC, beiden maakten de overstap in de jeugd naar PKC. Maar waar Klop terugkeerde naar Boven-Hardixnveld, bleef Kunst de Oostpolderclub trouw. “Als HKC naar de Korfbal League promoveert, ben ik weg bij PKC”, grapt Oranje-international Kunst.

“Ik heb in mijn achterhoofd nog steeds wel het idee om bij HKC mijn korfbalcarrière af te sluiten, maar heb het nog steeds naar mijn zin bij PKC”, vertelt de accountmanager bij Maat in Alblasserdam, die in een nieuwe levensfase is beland. Hij trad onlangs in het huwelijk met Caitlin Weedage en wordt later dit jaar vader.

Klop, verkoper bij Exalto, sloot zich enkele jaren geleden weer aan bij HKC. “Bij PKC had ik vijf klasbakken voor me en was de kans op speeltijd daardoor niet groot. Mijn terugkeer bij HKC was ook ingegeven door het plan van Danny den Dunnen, met wie ik in het tweede van PKC had gespeeld en die ook naar HKC terugkeerde evenals zijn zus Nadhie. Het plan was om met elkaar een mooi team te smeden. Dat dat zou leiden tot een kans om naar de Korfbal League te gaan, is echt onverwacht. Maar dat geldt eveneens voor Unitas. Het is een gekke gedachte dat we volgend seizoen tegen PKC zouden kunnen spelen.”

Favoriet
Kunst is ervan overtuigd dat dat gaat gebeuren: “Als je ziet wat HKC voor individuele kwaliteiten heeft, dan is die ploeg favoriet in de hoofdklassefinale. Echt ongekend als het zou lukken: ik heb in het verleden wel eens gedacht dat dat alleen zou kunnen als HKC en Vriendenschaar zouden samengaan.”

Beiden speelden individueel ook een sterk seizoen. “Ik ben flexibeler in mijn rol geworden”, stelt Kunst. “Ik heb wedstrijden gehad dat het scoren me makkelijk afging, maar afgelopen zaterdag heb ik meer staan vangen voor ‘Arie’ (Arjen van Houwelingen, red.)”. “Ik heb Mark tegen GKV gezien, toen hij aan de lopende band scoorde. Ik was samen met Gertjan Meerkerk, één van de beste schutters van Nederland, onder de indruk van zijn snelheid.”

Klop manifesteerde zich echter ook als teamspeler. “Ik kan ook op andere manieren van waarde zijn voor het vak, ik hoef niet wekelijks meer de tien treffers aan te tikken. En verdedigend heb ik ook stappen gemaakt.”

Veel publiek
Finalekoorts bindt het tweetal vandaag. Kunst keert terug in Ahoy met PKC voor wéér een krachtmeting met Fortuna. ,,Vorig jaar was dat nog in de lege, nieuwe kleinere hal. Nu is het weer met enorm veel publiek. Het is gaaf om te zien hoe het leeft binnen PKC, iedereen snakt ernaar. Ik denk alleen wel dat de rolverdeling anders is. Vaak gingen wij als favoriet naar de finale, maar Fortuna heeft inmiddels zo’n sterke en brede selectie gekregen en sterk gepresteerd dat wij niet de uitgesproken titelkandidaat zijn.”

Mark Klop maakte als junior van PKC ook zaalfinales mee. “We zijn bevoorrecht”, constateren beiden. “We hebben allebei in Ahoy en de Ziggo Dome mogen staan en spelen, dat is voor slechts weinigen weggelegd.”

“Ik herinner me nog goed dat ik in de gang in Ahoy stond voor het oplopen. Dat was overweldigend. Daar komt voor mij de hoofdklassefinale bij, die ook tot een geweldige happening is uitgegroeid. Het zou geweldig zijn als PKC en HKC het allebei kunnen afmaken”, besluit Klop.

Orgineel (als premium-artikel en in digitale krant) gepubliceerd: AD/Rivierenland (16 april 2022)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: © Ricard van Hoek Fotografie

Feest bij HKC