AD: ‘Fikse “transfergolf” zorgt voor reuring’

Nadhie den Dunnen, Danny den Dunnen, Mabel Havelaar, Veerle Havelaar, Carmen de Heer én ook Mark Klop die eergisteren de knoop doorhakte; liefst zes spelers van de selectie van dit seizoen van PKC/SWKGroep zijn na de zomervakantie actief bij het Hardinxveldse HKC.

Die ’transfergolf’ bleef ook op social media niet onbesproken. Reacties in de traint van ‘HKC is een koopclub’ en ‘HKC hoeft de clubnaam maar met één letter aan te passen’ passeerden de revue. “Ik heb er ook kennis van genomen”, stelt Mathijs de Boon, lid van de technische commissie bij HKC. “Veel reacties komen voort uit onwetendheid, omdat niet bekend was waarom iemand juist voor HKC kiest.”

Mabel en Veerle Havelaar

Mabel en Veerle Havelaar, net als vier ploeggenoten, komend seizoen de overstap van PKC naar HKC.

De Boon geeft uitleg van zaken: “Door de zwangerschap van Esther de Groot en het feit dat John den Dunnen zou stoppen vanwege de combinatie werk-korfbal waren we op zoek naar versterking. Met Carmen de Heer, die na jaren bij PKC gespeeld te hebben graag bij ons wilde spelen, en Job Paauw van Nova hebben we die versterkingen gevonden. Met Nadhie en Danny waren we al jaren in gesprek over een overgang. Dat kwam recent in een stroomversnelling. Mabel en Veerle hebben zichzelf bij ons aangemeld. Mark keert uit eigen beweging bij ons terug, ook vanwege de combinatie met zijn studie. Martijn Swets, die bij ons zou terugkeren, heeft toch ervoor gekozen bij PKC te blijven. Ik heb deze week contact gehad met PKC-voorzitter Bertjan Scheepbouwer en dat gesprek is in goede harmonie verlopen.”

Naast het zestal haken bij PKC ook Suzanne Struik, Arjen van Houwelingen, Caitlin Weedage en Edmar Langendoen af. Maaike Steenbergen keerde terug op haar eerdere besluit en blijft toch spelen. “Van crisis is bij ons geen sprake”, geeft PKC-trainer Daniël Hulzebosch aan. “Achter elk besluit van iedere individuele speler zit een duidelijk verhaal over het hoe en waarom. Ik ben dus geen boeman in dit verhaal. Het aantal mutaties is groot en heeft zijn weerslag op de breedte van de selectie, maar met Julie Caluwé en Brett Zuijdwegt krijgen we er pure kwaliteit bij. We komen er misschien zelfs wel sterker uit.”

Het vertrek van de zussen Havelaar van PKC naar HKC zorgde eerder deze week voor de nodige gespreksstof. “Er is de indruk gewekt dat ik een plaats voor Veerle in het eerste van PKC heb geëist. Dat heeft me veel verdriet gedaan”, geeft Mabel Havelaar aan. “We zouden natuurlijk graag samen willen spelen. Daar gaan we komend jaar voor. De ambitie en de spelersgroep spreekt ons aan bij HKC. En of we samen in het eerste komen, dat zien we dan weer.”

De concurrentiestrijd bij HKC wordt met de nieuwe kwaliteitsimpuls uitermate interessant. Mathijs de Boon: “Ik heb ook gelezen dat wij meteen dé topfavoriet in de hoofdklasse zijn, maar dat is veel te voorbarig. Aan ons nieuwe technische duo John Spek en André Kuipers is de taak om een hecht team te smeden. Over de Korfbal League wordt intern bij ons niet gesproken. Het halen van de hoofdklassefinale, dat is voor ons de stip aan de horizon.”

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (1 juni 2019)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Richard van Hoek