AD: ‘Fenna Zwang is na drie jaar toch weer korfbalster: ‘Het gevoel van winnen heb ik wel gemist’’

De Dordtse korfbalster Fenna Zwang nam ruim drie jaar geleden afscheid van de sport met dubbele promotie bij haar toenmalige club DeetosSnel. Afgelopen zaterdag maakte zij haar rentree voor haar nieuwe vereniging, het Hardinxveldse HKC in de dorpsderby met en bij Vriendenschaar (11-17 winst).

Het is even wennen om Fenna Zwang te zien in het wit-zwarte tricot van HKC. Oké, ze maakte in haar korfbalcarrière al eens een uitstapje naar het Bennekomse DVO, maar de inmiddels 30-jarige inwoonster van Dordrecht staat nou eenmaal bekend om haar verleden als speelster van DeetosSnel.

Fenna Zwang

Fenna Zwang is na drie jaar terug als korfbalster: in het zwart en wit van het Hardinxveldse HKC (Foto: © Richard van Hoek Fotografie)

DeetosSnel
“De club waar ik in 2018 afscheid nam met een rode kaart in de confrontatie met Sporting Delta”, draait zij de film ruim drie jaar terug. “Het was een gekke manier om afscheid te nemen, na een geweldig laatste jaar met promotie in de zaal naar de Korfbal League en de stap op het veld naar het hoogste niveau, de ereklasse. Mooier op sportief gebied kon niet. Ik had al eerder overwogen om te stoppen en dat was toen het moment. Ik wilde andere keuzes maken, al ben ik dat jaar erna nog regelmatig gaan kijken. Maar voor mijn gevoel had ik het korfbalhoofdstuk afgesloten.”

Zwang hield wel haar conditie op peil en kreeg afgelopen jaar opeens een opmerkelijk verzoek. “Ik had contact met Danny en Nadhie den Dunnen, die vroegen of ik zin had om bij HKC aan te sluiten. Dat was aanvankelijk nog als geintje bedoeld, maar het idee begon serieus bij me te leven. Wat ik niet meer verwacht had, gebeurde toch: ik werd enthousiast over het idee van een rentree.”

Met trainer Marrien Ekelmans van HKC had Zwang een gesprek en daarbij kwam meteen ter sprake of ze geen zin had om al voor het nieuwe seizoen aan te sluiten bij de groep. “Achteraf gezien was dat de ideale aanloop voor mij, al merkte ik wel dat specifieke korfbaltraining heel iets anders is dan aan de conditie werken in de sportschool.”

Comeback
En dus, na een lange periode van afwezigheid, staat Fenna Zwang op 11 september 2021 op het prachtig gerenoveerde terrein van Vriendenschaar aan de Sluisweg voor haar comeback. Vorig jaar vond de ontmoeting tussen de beide dorpsrivalen ook plaats, zonder publiek in een ongekende ambiance. Een jaar later is publiek welkom, mits een coronatest- of herstelbewijs getoond kan worden of aan de Testen voor toegang-voorwaarde is voldaan.

“Vooraf had ik binnen de groep natuurlijk al het nodige over deze wedstrijd gehoord, over het derbygevoel en de manier waarop deze wedstrijd in het dorp leeft. Toch had ik het drukker verwacht en dat had waarschijnlijk toch met de coronamaatregelen te maken.”

Ritme opdoen
Als basiskracht van HKC helpt Zwang mee aan het opbouwen van een 10-2 voorsprong, die na rust iets verdampt. “Ik ben niet ontevreden. Ik stond in een vak met Danny en Nadhie en Corné Troost als schutters, dus ik kon mijn verbindingsrol invullen. Verdedigend ging het wel weer lekker. Het is nu weer een kwestie van ritme opdoen. En het gevoel van winnen, dat heb ik wel gemist.”

Orgineel (als premium-artikel) gepubliceerd: AD/Rivierenland (13 september 2021)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: Ricard van Hoek Fotografie

Spelenderwijs Verbeteren