AD: ‘Een pijnlijk vertrek’

Korfbaltalent Mark Klop verlaat PKC en keert terug bij HKC

Mark Klop gold als één van de toptalenten van PKC/SWKGroep. De korfbaltoekomst ligt voor de 19-jarige Hardinxvelder echter niet (meer) in Papendrecht: Klop is teruggekeerd bij zijn eerste club HKC.

Na bijna acht seizoenen is het boek PKC dicht voor Mark Klop. In een open brief in het weekbulletin van de Papendrechtse club maakte de veelbelovende korfballer vorige week zijn plostelinge vetrek wereldkundig. “Hoe veel pijn het me ook doet (PKC is mijn cluppie!), kan ik niet anders dan naar een andere club gaan”, schreef hij in de afscheidsbrief voor alle leden.

Landskampioen
Zeven jaar investeerde PKC in de opleiding van Mark Klop, die afgelopen seizoen met de juniorenploeg landskampioen werd in de Ziggo Dome. Dit seizoen maakte de student marketing de overstap naar de senioren en kwam hij terecht in het tweede achttal, waarin hij afgelopen korfbaljaargang al regelmatig speelminuten maakte. Maar die speelminuten bleven het eerste deel van het veldseizoen beperkt. Korfbal werd bijzaak voor Klop, na een traumatische ervaring waarbij hij getuige was van een mislukte zelfmoordpoging. “Korfbal en studie waren even moeilijk vor mij in de maand september. Ik ben een gevoels- en emotiemens en had moeite om datgene wat ik had van me af te zetten.”

Mede dankzij professionele hulp krabbelde Mark Klop weer op. Bondscoach Kees Vlietstra bleef vertrouwen houden in zijn korfbalcapaciteiten en nam de Hardinxvelder op in de voorselectie van Jong Oranje. En bij PKC gloorde het eerste zaalseizoen in de senioren in de eerste selectie. “Totdat hoofdtrainer Detlef Elewaut contact met mij zocht en aangaf dat ik niet in aanmerking zou komen voor het tweede team.
Donderdagavond, twee weken geleden, kreeg ik een gesprek met Detlef, technisch commissielid Martin Dekker en met mijn vader Kees, die ook mocht aanschuiven, te horen waarom ik geen kans meer in het tweede zou krijgen: ik was geen toegevoegde waarde, ik liet het team en het vak niet beter korfballen en ik was te weinig aanwezig aanwezig geweest bij trainingen. Dat was een enorme teleurstelling. In de zaal moet ik in PKC 3 gaan spelen. Dat was geen optie, in verband met Jong Oranje. Ik heb aangegeven dat ik dan voor een andere club zou kiezen.”

Amper twaalf uur na het gesprek in de PKC-kantine bleek het nieuws van het vertrek van Mark Klop bij PKC al als een lopen vuurtje door korfballand te zijn gegaan. Regioclubs als GKV, Sporting Delta en Oranje Wit, maar ook Korfbal League-verenigingen (zelfs het Friese LDODK) en hoofdklassers hadden interesse.

Opties
“Ongeloofelijk hoe snel dat ging. Ook HKC meldde zich, vooral in eerste instantie met de mededeling dat ik daar mocht meetrainen als ik wilde. Voor mij waren er twee reële opties: Groen Geel, de club met verschillende Jong Oranje-spelers, en HKC, dat zou voelen als een warm bad. Ik heb, ook gezien de afstand, voor HKC gekozen. Daar voelde ik waardering en de overgangsklasse is een niveau dat een uitverkiezing voor Jong Oranje niet in gevaar brengt.”

Inmiddels heeft Mark Klop de eerste minuten bij HKC in oefenduels al gemaakt. “Ik hoop nu op rust en wil me weer op korfbal richten. Een terugkeer bij PKC? Ik wil nog steeds het allerhoogste halen, dus nooit nooit. Daar nu denk ik daar totaal niet aan.”

Korfballer Mark Klop: “Ik ben een gevoels- en emotiemens”

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (2 november 2017)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Richard van Hoek