AD: ‘Dubbel feest in dorp?’

Het zou zaterdag zomaar eens een historische korfbaldag in Hardinxveld-Giessendam kunnen worden: de hoofdmachten van HKC én Vriendenschaar staan namelijk allebei op de drempel van de titel.

Hardinxveldse clubs HKC en Vriendenschaar op titeljacht

Trainer Jorrith Ekelmans van Vriendenschaar gaf afgelopen weekeinde al een aardige voorzet: “De besturen van beide clubs moeten maar overwegen om een grote feesttent op de scheiding tussen Beneden- en Boven-Hardinxveld neer te zetten, zodat de kampioensfeesten van HKC en Vriendenschaar gezamenlijk gevierd kunnen worden.

Het korfbalgekke deel van Hardinxveld-Giessendam is al enige dagen onrustig: 23 maart 2019 kan een gedenkwaardige korfbaldag worden. HKC zet bij winst thuis op DOS Kampen/Veltman de laatste stap naar de titel in de overgangsklasse B én promotie naar het op één na hoogste zaalniveau, de hoofdklasse. Ruim een uur later begint Vriendenschaar in Eindhoven aan zijn kampioensduel in de eerste klasse F bij Rust Roest, dat bij winst uitmondt in titeljubel.

Opmars

HKC-aanvoerder John den Dunnen maakte de afgelopen jaren de opmars van de club, na zijn terugkeer van PKC, mee. “We zijn destijds met de titel in de tweede klasse bij ONDO aan onze opmars begonnen. Voor het huidige succes zijn verschillende factoren: met John Spek hebben we een trainer die enorm veel tijd en energie steekt in de voorbereiding van de wedstrijden. We beschikken over een sterk collectief, dat niet rust op één of twee individuele uitschieters en met elkaar ambitieuze doelen wil nastreven. Bovendien is de beleving binnen de vereniging momenteel enorm groot.”

Na een reeks van twaalf ongeslagen duels is HKC het kampioenschap tot op twee punten genaderd. “De club wil graag een stabiele hoofdklasser worden”, zegt Den Dunnen (foto rechts). “Korfbal League? Dat lijkt me een te grote stap, dat vergt nog veel meer inzet op trainingsgebied als je naar het hoogste niveau wilt. Voor mij is dat zeker niet meer weggelegd: ik heb aangegeven dat dit mijn laatste seizoen is. De titel zaterdag zou een geweldige afsluiting zijn.”

Christian Brouwer (22) is voor het vierde seizoen hoofdmacht-speler bij HKC’s buurman Vriendenschaar. “Ik ken daardoor dus de frustraties van het steeds naast de titel in de zaal grijpen”, beschrijft de jeugdige aanvoerder van de Sluiswegclub. “We hikken er al een aantal jaren tegenaan, dit keer moét het lukken met een overwegend jong team dat met Krista van Hunnik en Bert Verspuij belangrijke ervaren spelers in de gelederen heeft.”

Samen met broer en vakgenoot Daan is Christian Brouwer één van de exponenten van Vriendenschaars succes dit zaalseizoen. “Samen met Daan in een vak is heerlijk spelen. We scoren als ploeg makkelijk en in de breedte. Met Jorrith Ekelmans hebben we een echte winnaar als trainer. Afgelopen zaterdag kregen we het cadeau van nummer laatst Tjoba, dat van onze concurrent Rust Roest won. Het is nu aan ons om het karwei af te maken, we zijn echt toe aan een stap hogerop. De eerste klasse is namelijk zeker niet ons plafond. Of ik het HKC ook gun? Absoluut, dat heeft een geweldige ploeg staan die zeker een niveau hoger kan.”

Christiaan Brouwer is namens Vriendenschaar op weg naar de korf

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (21 maart 2019)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Richard van Hoek (grote foto)

Kampioenschap voor HKC