AD: “Dorpsderby helpt HKC van de nul”

HKC greep de drukbezochte Hardinxveldse dorpderby bij Vriendenschaar aan om de eerste zege van het seizoen in de overgangsklasse D te boeken: 10-17.

De verhoudingen in het korfballende deel van Hardinxveld-Giessendam zijn na de clash tussen Vriendenschaar en HKC in elk geval weer haarscherp. De bezoekers uit Boven-Hardinxveld begonnen nog met een puntloze status aan de botsing met de buurman, die na de oprisping in de slotfase van invaller Daan Brouwer bij Oranje Wit één punt op het conto had. Maar het verschil in kwaliteit kwam in de zware weersomstandigheden nadrukkelijk bovendrijven, waardoor op de ranglijst van de overgangsklasse D de pikorde binnen de dorpsgrenzen werd hersteld.

Duidelijkheid
Voor HKC, dat het duo John den Dunnen en Annelies Kop (weekeinde weg) moest missen, kwam Vriendenschaar op het juiste moment. Het octet van John Spek beleefde twee teleurstellende openingsweken, met nederlagen tegen het huidige leidersduo Nieuwerkerk en Swift. En vooral na de buiging in eigen huis voor laatstgenoemde ploeg stak Spek de hand flink in eigen boezem. “De spelers verdienen meer duidelijkheid”, had Spek zich laten ontvallen.

De vraag was dan ook of Spek tot doortastende keuzes was gekomen om meer duidelijkheid te scheppen. “Die lagen vooral in de speelstijl”, gaf de Papendrechtse trainer, aan zijn derde jaar begonnen bij HKC, aan. “Ik houd vooralsnog vast aan zes mannen voor vier plekken. De keuze was wat makkelijker door de afwezigheid van John en het feit dat Eliza (Roest, red.) laat terug was van vakantie. Maar er is wel duidelijk gemaakt wat de verwachting was van de spelers. En dat is in de wedstrijd prima uitgevoerd.”

Tempo
HKC, waar Stefan den Breejen een basisplaats had gekregen, beleefde een grotendeels onbezorgde middag. Vriendenschaar trachtte met lange aanvallen het tempo te dicteren, maar was – evenals op de openingsdag van twee weken eerder tegen Merwede/Multiplaat – verre van doortastend in de afronding. “Het is bij ons toch vooral een kwestie van rendement, want we schieten echt genoeg”, vond trainer Jorrith Ekelmans. “Nee, ik vind dat geen gebrek aan kwaliteit, want ik ben ervan overtuigd dat wij aanvallend veel meer kunnen brengen.” HKC hoefde allesbehalve groots te spelen om de eerste tweepunter van het veldkorfbalseizoen binnen te slepen.

Scores Vriendenschaar: Bert Verspuij (2x), Julian Voorwinde (2x), Jorrit Muilwijk (2x), Christian Brouwer (2x), Daan Brouwer en Celine van Meeteren.

Scores HKC: Corné Troost (5x), Rianne Swets (3x), Sanne Langendoen (3x), Kelly de Bruin (2x), Tjeerd Gort (2x), Esther de Groot en Lotte Scherstra.

Jorrit Muilwijk controleert de bal voor Vriendenschaar, Stefan den Breejen is waakzaam namens HKC.

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (24 september 2018)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Richard van Hoek