AD: ‘Dit seizoen in de Korfbal League is mooi eindpunt’

HKC-speelster Annelies Kop, als spelende moeder in de Korfbal League een unieke persoonlijkheid, heeft KCC’s Tessa Noordzij in de rug in de gewonnen degradatiekraker.”

Annelies Kop ziet handhaving met HKC in afscheidsjaar naderen

HKC/Creon Kozijnen vergrootte de overlevingskansen in het debuutseizoen in de Korfbal League door KCC met 21-19 te kloppen en de rode lantaarn in handen te duwen. Het resultaat bracht het doel van Annelies Kop, afscheid nemen met handhaving, een stukje dichterbij.

Terwijl de feestmuziek nog op standje burenruzie door Het Dok davert na HKC’s eerste thuiszege ooit op het allerhoogste zaalkorfbalniveau, baant Jort den Dunnen zich onbekommerd spelend met een bal een weg door de slierten die de shooters even daarvoor hebben afgeschoten. Nauwlettend gevolgd door de vorsende blik van zijn moeder en HKC-speelster Annelies Kop, die ook in de euforie van de zege scherp blijft.

De 30-jarige Hardinxveldse is als korfballende mama in de ‘League’ een zeldzaamheid en unieke persoonlijkheid. Kop keerde terug na haar zwangerschap, maakte vorig seizoen haar rentree en beleefde zo actief hét historische hoogtepunt in de geschiedenis van de korfbalclub uit Boven-Hardinxveld: promotie naar de sterkste korfbalcompetitie ter wereld met de beste tien ploegen van Nederland.

En dit seizoen wil zij in de selectie van Marrien Ekelmans en Peter Kamsteeg nog een bijdrage leveren aan behoud van die status. “Het spelletje blijft kriebelen en het trainen staat me niet tegen. Maar dit wordt echt mijn laatste jaar. Ik werk fulltime, de kleine erbij en mijn partner John (Den Dunnen, red.) runt ook een zaak. Ook het fysieke gaat wel meewegen, al is de conditie voor mij nooit een probleem geweest. De promotie vorig jaar was een hoogtepunt, dit seizoen nog meemaken is een mooi eindpunt. Ook door de sfeer die onze supporters maken.”

De Korfbal League is geen vreemd terrein voor de routinier, die tien jaar geleden op hetzelfde niveau uitkwam met het Dordtse DeetosSnel dat niet slaagde om te overleven. “De situatie was toen heel anders: ik studeerde nog en woonde thuis. Het grote verschil met toen is dat ik het avontuur nu veel bewuster meemaak en ervan geniet, maar ook weet wat we kunnen verwachten.”

Knokken tegen degradatie betekent pieken op het juiste moment. In de ‘mini-competitie onderin’ met Groen Geel en KCC deed HKC dat tot nu toe tweemaal. “De kunst is om gedoseerd druk te voelen en op te bouwen”, stipt Klop aan. “In wedstrijden tegen clubs als PKC, LDODK en DVO valt niets te halen. Het slechte slapen, moet ik bekennen, is er bij mij wel vanaf, maar voor zo’n wedstrijd als deze tegen KCC weet je wat het belang is, voel je de spanning en moet je er staan. Dat hebben we tweemaal gedaan.”

HKC versus KCC, dat dankzij coach Henno Ploeg en de spelers Laura van der Linden en Randy Oosting een stevige Dordtse inbreng heeft, is een intense partij. Met een daverende start van de thuisploeg, dankzij een spatzuivere Eliza Roest, een fase waarin de bezoekers de betere zijn en het totale wegvallen van het Capelse scorend vermogen in deel twee. Daarin worden de contouren van de Hardinxveldse zege steeds duidelijker dankzij de productieve daden van Jop Brouwer. “Onze teamspirit heeft de doorslag gegeven. Ondanks de wisselingen in de vakken hadden we iets over”, vindt Kop.

HKC heeft nog niets wereldkundig gemaakt over het eventueel aanblijven van het trainersduo Ekelmans en Kamsteeg. Annelies Kop heeft wel een advies: “Het zijn twee totaal verschillende types, maar het team dat er nu staat heeft juist baat bij die andere karakters.”

HKC/Creon Kozijnen – KCC/CK Kozijnen 21-19 (11-10).

Scores HKC/Creon Kozijnen: Eliza Roest (6x), Jop Brouwer (6x), Danny den Dunnen (3x), Annelies Kop (2x), Mark Klop (2x), Jennifer Schaeffer en Fenna Zwang.

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 15 januari 2024
Auteur: Arco Bomgaars