AD: ‘Broederstrijd in aparte entourage’

De Hardinxveldse korfbalderby tussen Vriendenschaar en HKC is voorzien van een extra tintje: de broers Jorrith en Marrien Ekelmans staan vandaag als trainers tegenover elkaar in een bijzondere entourage.

De afgelopen weken wisselden Jorrith (43) en Marrien (39) Ekelmans alle informatie uit over de tegenstanders van hun clubs in de overgangsklasse D. Deze week was er radiostilte tussen de broers, in de aanloop naar de Hardinxveldse dorpsclash. “We kunnen heel goed met elkaar, zijn naast familie ook vrienden en onze gezinnen kunnen het ook prima vinden met elkaar. Maar deze week is het even ieder voor zich”, typeert Jorrith, aan zijn derde jaar bezig bij Vriendenschaar, de aanloop naar de onderlinge confrontatie langs de lijn.

Een bijzondere confrontatie, want in plaats van een dorpsspektakel wordt het vanwege de coronamaatregelen een besloten duel. “Bijzonder jammer, want dit is een wedstrijd die in Hardinxveld enorm leeft is me inmiddels wel duidelijk”, aldus Marrien, sinds dit seizoen samen met Peter Kamsteeg technisch verantwoordelijk bij HKC. “Uit mijn eigen korfbalervaring ken ik nog de Delftse stadsderby tussen Excelsior en Fortuna, maar dit is toch een wedstrijd met een hele andere beleving. Al zal de ambiance heel onwerkelijk zijn.”

De Ekelmansen stonden al eerder in hun trainerscarri√®re tegenover elkaar: met hun toenmalige clubs Excelsior en KVS. “De onderlinge stand is 1-1”, weet Jorrith, die de uitgangssituatie voor de komende confrontatie duidelijk schetst. “Met Vriendenschaar kunnen we alleen maar winnen. HKC is de torenhoge favoriet, gezien de kwaliteit die daar in de selectie rondloopt. Dat wil overigens niet zeggen dat we ons op voorhand neerleggen bij hun overheersing. Ik heb een bloedhekel aan verliezen namelijk, dus we gaan echt alles uit de kast halen.”

Broer Marrien kan zich wel in die lezing vinden: “Van HKC wordt verwacht dat we in deze poule de titel zullen pakken. Daar lopen we niet voor weg en dat willen we ook laten zien. Maar net als ik, is Jorrith bloedfanatiek. Dat is wat ons bindt.”
Eerder dit jaar koos Marrien Ekelmans ervoor om Avanti uit Pijnacker te verlaten voor een overstap naar het pretentieuze HKC. Dat deed nogal wat stof opwaaien bij zijn oude club. “Ik vond het juist een begrijpelijke keuze”, verdedigt oudere broer Jorrith de beslissing. “Marrien heeft gekozen voor ambitie, daar is niks mis mee.”
“Ik zou het opnieuw zo doen”, vult het onderwerp van gesprek zelf aan. “HKC heeft de intentie om mee te spelen voor promotie naar de Korfbal League in de zaal. Die kans wilde ik grijpen.”

Jorrith: “Marrien heeft het ook in zich om op het hoogste niveau training te geven. Als speler was hij tactisch al ijzersterk. Dat heeft hij ook als trainer en bovendien is hij ook nog eens analystisch sterk. Nee, ik zie mezelf niet als een trainer voor het allerhoogste niveau. Laat mij maar lekker werken bij een club zoals Vriendenschaar, waar ik het vreselijk goed naar mijn zin heb met een groep die overwegend uit eigen mensen bestaat en enkele gerichte versterkingen en zo een stabiele overgangsklasser wil zijn. Een andere lijn dan HKC, maar die ambitie daar vind ik ook wel weer mooi.”
Marrien voegt toe: “Het is mooi dat in zo’n dorp als Hardinxveld twee clubs zo naast elkaar kunnen bestaan. Het is knap wat Vriendenschaar doet en ik gun Jorrith alles, maar niet de twee punten in ons onderlinge duel.”

Orgineel gepubliceerd: AD/Rivierenland (3 oktober 2020)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Ricard van Hoek & archieffoto Valto