AD: ‘Blik kan op de toekomst’

HKC – met Jennifer Schaeffer (met knieband) – viert de zege op Groen Geel.

HKC bijna veilig na zege op GG: ‘We zijn interessant voor trainers’

Hoewel er nog vijf speeldagen te gaan zijn, twijfelt niemand er in Boven-Hardinxveld en eigenlijk ook daarbuiten meer aan: HKC/Creon Kozijnen hoort ook volgend seizoen bij de tien ploegen in de Korfbal League. De 23-11 verpulvering van concurrent Groen Geel geeft de debutant inmiddels zoveel lucht naar de degradatiezone dat de blik richting de toekomst kan.

Voor de derde maal dit seizoen ging het dak er bijna af in HKC’s thuishal Het Dok. Na de overmeesteringen van KCC en DOS’46 had de overduidelijke triomf op Groen Geel en aansluitende viering ervan misschien wel een extra feestelijk tintje: de vierde zege van het seizoen zorgde ervoor dat lijfsbehoud nagenoeg is afgedwongen in het eerste jaar op het allerhoogste zaalkorfbalniveau.

“We zijn er nog niet”, hield Marrien Ekelmans, die samen met Peter Kamsteeg de trainersstaf van de Hardinxveldse ploeg vormt, echter staande na de ontlading. “We blijven van week tot week leven om te kijken wat er te halen valt, zoals we dat ook de voorgaande seizoenen hebben gedaan. Bovendien willen we als team en individu beter worden.”

Garantie
Maar met het gat van vijf punten op Groen Geel (en een beter onderling resultaat) en zelfs zes naar hekkensluiter KCC is de garantie voor handhaving zo goed als binnen. Want wie Groen Geel en KCC de afgelopen weken klap op klap ziet krijgen, kan zich niet voorstellen dat beide teams zich in het restant van de competitie nog oprichten en aan HKC’s veilige positie gaan tornen.

En dus gaat de blik in het zwart-witte deel van Hardinxveld-Giessendam al (voorzichtig) richting de toekomst. Zeker is dat het technisch duo Ekelmans-Kamsteeg zal afzwaaien, evenals de speelsters Annelies Kop en Fenna Zwang. En afgelopen week zorgde HKC al voor een opwindende schok door de terugkeer van Richard Kunst, na dertien jaar PKC/Vertom, aan te kondigen.

Het technisch plaatje krijgt derhalve al aardig vorm, zo licht bestuurslid sportieve zaken Mathijs de Boon toe. “Wat betreft de trainers, Peter Kamsteeg heeft na vier jaar besloten om te stoppen. Daaraan gekoppeld hebben we gekeken naar de houdbaarheid van de trainer en gekeken naar een nieuwe frisse wind en energie.”

De opvolging is nog geen gelopen race. “We merken dat we interessant zijn voor trainers. Met de commissie ambitie en ontwikkeling, die dit seizoen is opgericht en waarin oud-trainer John Spek een belangrijke rol vervult, hebben we een profielschets opgesteld, waarbij we opnieuw zoeken naar een duo gevormd door een ervaren én een jonge, enthousiaste trainer. We willen dat zorgvuldig en goed doen en hebben er geen ultimatum aan gehangen.”

Doorgroeien
Bij handhaving is doorgroeien naar plek zes, zeven volgend jaar het doel van HKC. De Boon: “Met de komst van Richard Kunst, die we met een mooi filmpje hebben geïntroduceerd, hebben we daarmee de eerste concrete stap gezet. We hebben al langere tijd met Richard contact gehad en zelf heeft hij geroepen dat hij graag zijn loopbaan bij HKC wilde afsluiten. Met hem halen we één van de beste spelers van de ‘League’ binnen. Volgend seizoen verwachten we ook Jitte Janssen en Veerle Havelaar terug, maar de wens is er om ons verder te versterken waarbij we kijken naar gearriveerde spelers maar ook naar jonge talenten.”

Meerkerk
Er waren gesprekken met Hardinxvelder Gertjan Meerkerk, maar hij besloot bij DVO in Bennekom te blijven. Desondanks gaat de lat omhoog: het genieten van het eerste seizoen moet op de lange termijn vervolgd blijven worden. De Boon: “We willen constructief in de Korfbal League blijven. Ook de plannen omtrent uitbreiding van de accommodatie passen daarbij. De hele vereniging, ook als het gaat om doorstroming van de jeugd, groeit mee in de ambitie.”

HKC/Creon Kozijnen – Groen Geel/RMcD Huis Emma 23-11 (12-5).

Scores HKC/Creon Kozijnen: Lieneke Pries (4x), Daan Koppenol (3x), Danny den Dunnen (3x), Eliza Roest (3x), Jop Brouwer (3x), Annelies Kop (2x), Sanne Langendoen (2x), Jennifer Schaeffer (2x) en Fenna Zwang

Orgineel verschenen: AD/Rivierenland van 19 februari 2024
Auteur: Arco Bomgaars
Fotografie: Richard van Hoek Fotografie

NieuwsNieuw trainersduo Erik van Brenk en Niels Mastijn