AD: “Annelies Kop en Rianne Swets over hun pupillentijd: ‘Het korfbal werd op de basisschool gepromoot’”

Aan zijn pupillentijd bewaart een sporter vaak de mooiste herinneringen. In deze rubriek worden die weer opgehaald. VANDAAG: de korfbalsters Annelies Kop (28) van HKC en Rianne Swets (28) van Merwede. Het korfballeven begon voor beiden bij het Hardinxveldse HKC. Kop kwam ook nog uit voor DeetosSnel en Swets voor PKC. Het tweetal maakte samen de promotie van HKC naar de hoofdklasse (zaal) mee.

PUPILLENTIJD… KOP/SWETS

‘Het klinkt arrogant, maar we waren beter dan leeftijdsgenoten’

Annelies Kop en Rianne Swets

Annelies Kop (3e van links) en Rianne Swets (uiterst links) werden als 11-jarigen landskampioen met HKC C1 in 2004. (Privéfoto)

Jullie hebben het korfbal vast met de paplepel ingegoten gekregen?
Annelies Kop: “Onze ouders korfbalden. Ik was thuis de oudste en dan moest je automatisch mee naar de club. Ik moest wel eerst mijn zwemdiploma halen.”
Rianne Swets: “Ik denk dat we nog 4 jaar waren toen we lid weren. We mochten overigens pas spelen toen we 5 jaar waren.”
Kop: “Het korfbal werd in Boven-Hardinxveld op basisschool De Regenboog, waar wij opzaten, behoorlijk gepromoot. Dat gebeurt nog steeds.”

Maar jullie vonden korfbal geen straf?
Kop: “Integendeel, ik was bloedchagrijnig als ik op zaterdag niet kon spelen.”
Swets: “We bleken best wel talent te hebben, al waren we de kleinsten. We waren altijd, ook op het schoolplein, aan het korfballen.”

Jullie staken er dus al snel bovenuit?
Swets: “Dat klinkt wel een beetje arrogant, maar we waren wel beter dan onze leeftijdsgenoten.”
Kop: “We hebben mede daardoor ook de D-pupillen overgeslagen en speelden toen we net 11 jaar waren al in C2. Wij zaten nog in groep 7, terwijl we met en tegen jongens en meiden speelden die al op de middelbare school zaten.”

Dat was in fysiek opzicht best zwaar?
Kop: “Dat klopt. Bovendien was de korf een stuk hoger dan we in de E’tjes gewend waren en de ballen waren ook zwaarder.”
Swets: “Maar we pasten ons snel aan. We scoorden al vlug van afstand. We zaten allebei ook in het regioteam en waren bijna elke dag wel met korfbal bezig.”
Kop: “We mochten dat eerste jaar af en toe al met C1 meedoen en zijn met C1 in 2004 in Goes zelfs landskampioen geworden.”

Annelies Kop en Rianne Swets

Rianne Swets en Annelies Kop (rechts) poseren op het terras van HKC in Boven-Hardinxveld, waar het tweetal lang samen heeft gespeeld. (© Volwerk Fotografie)

Orgineel gepubliceerd: AD/Rivierenland (4 september 2021)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: © Volwerk Fotografie / privé