AD: ‘Alle ogen zijn gericht op HKC’

Komst van meerdere topspelers legt prestaties Hardinxveldse club onder een vergrootglas

HKC weet na een zomer met veel mutaties én kwaliteitsimpulsen in de selectie alle ogen op zich gericht. Op het veld is de overgangsklasser, na de zege op Antilopen (26-16), na twee speeldagen overtuigend onderweg.

Danny den Dunnen grijpt namens HKC de bal tegen Antilopen

Danny den Dunnen grijpt namens HKC de bal tegen Antilopen. Rechts zus Nadhie. Beiden zijn afkomstig van PKC.

De thuiswedstrijden van HKC op het sportcomplex in Boven-Hardinxveld worden doorgaans toch al goed bezocht, maar het heeft er deze zaterdag alle schijn van dat er extra toeloop is. De hoofdmacht van de Hardinxveldse Korfbal Club wordt niet alleen in eigen dorp, maar ook in de korfbalgekke Drechtstreek én (ver) daarbuiten nauwlettend gevolgd.

“Daar zijn we ons terdege van bewust. Ik besef ook dat wij onder een vergrootglas liggen”, draait trainer John Spek, bezig aan zijn vierde seizoen bij de club, er niet omheen. De komst deze zomer van Nadhie en Danny den Dunnen, Mabel en Veerle Havelaar, Mark Klop en Carmen de Heer (allemaal spelers met een PKC-keurmerk) en – iets minder uitvergroot – de entree van Job Pauw maakte de tongen flink los in de korfbalwereld. ‘Koopclub HKC’ en ‘alleen nog even de H in de clubnaam in een P veranderen’ waren reacties op de verschillende social media na de enorme toestroom van nieuwe spelers.

Pittig
Samen met André Kuipers, die is toegetreden tot de technische staf, staat Spek voor de pittige taak om een eenheid te kneden van deze kwalitatief ijzersterke selectie, die straks in de zaal op het één na hoogste niveau – de hoofdklasse – zal uitkomen, en bovendien spelers tevreden te houden. “De doelstelling die de spelers in eerste instantie hebben uitgesproken is: een team worden”, stelt Spek. “Waarbij ook de spelers die vorig seizoen hebben bijgedragen aan de zaaltitel hun kansen krijgen.”

Voor de start van het veldseizoen maakten Spek en Kuipers de keuze om met twaalf spelers (zes mannen én vrouwen) voor acht beschikbare posities de competitie in te gaan. “Vorig jaar zijn we ook met meer keuzemogelijkheden aan het seizoen begonnen. Niet om geen keuzes te durven maken, maar om iedereen dezelfde kansen te bieden”, stipt Spek aan. Ook Kelly de Bruin, die vorig seizoen geblesseerd raakte en tegen Antilopen haar rentree als basisspeelster maakt, heeft zo’n kans gekregen.

Tegen de opponent uit Leusden zien de toeschouwers naast Kelly de Bruin ook Nadhie en Danny den Dunnen, Mabel Havelaar en Mark Klop bij het eerste fluitsignaal tussen de lijnen. Antilopen beseft al snel dat het kwaliteitsverschil te groot is. Via een ruststand van 15-6 balt HKC rustig naar een grote overwinning. Op het veld is de Hardinxveldse ploeg topfavoriet, in de zaal wordt na de komst van zoveel kwaliteit door enkele insiders ernstig rekening gehouden met een mogelijke Korfbal League-kandidatuur. Maar jaagt HKC slechts op kortstondig succes of is de continuïteit gewaarborgd in de komende jaren? “Garanties heb je nooit”, oordeelt Spek. “Waar had HKC nu gestaan als enkele jaren geleden niet spelers als Lotte Scherstra, Tjeerd Gort en Jaïr Korf de Gidts waren gekomen? Ik heb nog een doorlopend contract voor volgend jaar en natuurlijk is alles erop gericht om de continuïteit van HKC in stand te houden. Maar de ervaring leert ook de laatste jaren dat stabiele hoofdklassers in de zaal nauwelijks bestaan.”

Vanaf november wordt het interessant om te zien hoe HKC zich zal houden in de zaal en of Spek en Kuipers de puzzelstukjes sluitend hebben gekregen. “Met André is de werkwijze wel wat anders geworden. Hij is vooral individueel met de spelers bezig, ik richt me meer op het technisch-tactische en de voorbereiding”, schetst John Spek. “Die samenwerking verloopt goed. Ja, het is leuk om trainer van HKC te zijn.”

Scores HKC: Mabel Havelaar (4x), Job Pauw (4x), Eliza Roest (4x), Nadhie den Dunnen (3x), Danny den Dunnen (3x), Annelies Kop (2x), Mark Klop (2x), Kelly de Bruin, Lotte Scherstra, Veerle Havelaar en Corné Troost.

Orgineel gepubliceerd: AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland (16 september 2019)
Auteur: Arco Bomgaars
Fotograaf: Jan Noorlandt